Gullinpristagare 2023

Sten Öberg

Lars Gullin-priset 2023 till trumslagaren Sten Öberg och motiveringen lyder:

Sten Öberg (f.1938) från Umeå har under hela sin musikaliska gärning stått Lars Gullin nära. De spelade tidigt tillsammans, redan på 50-talet, möten som har format Öbergs jazzmusikaliska utveckling och konstnärliga djup. Förvaltandet av en tradition som Sten gjort till stor konst. Men aldrig som tom upprepning eller kopierande, utan alltid med ett utvecklande djup i såväl nya arrangemang som i solistisk aktivitet i många grupper genom åren som haft Gullins musik som ledstjärna. Han har sedan 70-talet lett en egen Gullin-grupp i hemstaden.

Sten Öberg är en av de bäst bevarade hemligheterna på den internationella jazzkartan.

Fortsatt verksam med en entusiasm och energi som är få förunnade. Ett trumspel som ÄR jazz, med en sensitiv timing och rytmiskt driv som är helt unik i Sverige. Alltid med ena foten i traditionen och den andra ivrigt vandrande in-och-ut i såväl avantgarde såsom äldre jazz. Sten har under åren samarbetat nära med Lars Lystedt, Berndt Egerbladh och framför allt med Lars-Göran Ulander, men har samtidigt en CV som är få förunnade i Sverige där samarbeten med Bill Evans, Stan Getz, Dexter Gordon och Lars Gullin med flera ingår.

Lars Gullin-sällskapet, mars 2023

Gullinpristagare 2022

Christina von Bülow

Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av  stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.

Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).

Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017).

Gullinpristagare 2021

Fredrik Lindborg

Man kan nog påstå att jazzen kom till Fredrik Lindborg med modersmjölken. Pappans intresse för jazz gjorde att den musik som presterades av bland annat Charlie Parker, Billie Holiday och Sonny Rollins måste ha varit bland de första ljud som Fredrik uppfattade.

Och han bestämde sig tidigt för att ägna sig åt jazzmusik. Han började spela saxofon vid nio års ålder, har grundligt studerat jazzmusik och spelat i mängder av olika konstellationer i såväl smågrupper som storband. Fredrik Lindborg är numera en väletablerad solist och bandledare och har spelat in flera egna skivor och medverkat på många andra. Han behärskar inte enbart sina huvudinstrument tenor- och barytonsaxofon utan man kan höra hans fina spel även på sopransax, klarinett och basklarinett. Oavsett vilket instrument han trakterar kan man notera hans fina ton, utmärkta frasering, rytmiska känsla och man kan inte annat än tjusas av hans idérika improvisationer. Och han svänger.

Att han har förstått, tagit till sig, utvecklat och personligt tolkat Lars Gullins musik framgår tydligt av skivan ”A Swedish Portrait”. Där framför Fredrik Lindborg tillsammans med Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson och fyra stråkar en rad av Gullins mest kända melodier i nya annorlunda och spännande arrangemang, merparten skrivna av Fredrik Lindborg.

Fredrik Lindborg har fått en rad utmärkelser bland annat ”den gyllene saxen” till minne av Arne Domnerus – Fredrik spelade för övrigt rollen som Arne Domnerus i filmen om Monica Z. Till detta kan han nu lägga ytterligare en fin merit, nämligen Gullinpriset.

Gullinpristagare 2020

Fredrik Ljungkvist

Lars Gullin-Sällskapet har tilldelat musikern och kompositören Fredrik Ljungkvist 2020 års Gullinpris med följande motivering:

När Fredrik Ljungkvist från Lidköping dök upp på den svenska jazzscenen i början på 1990-talet så fick jazzpubliken höra något helt nytt. Med sin outtömliga fantasi och sitt flyhänta spel verkade han spränga alla gränser för vart musiken skulle ta vägen. Tenor- och sopransaxen fick senare sällskap med klarinett och barytonsax, och även där fick instrumenten en ny röst.

Unikt med Fredrik är att han kan uttrycka sig fritt musikaliskt i vitt skilda genrer utan att förlora sin personlighet; han snarare tillför näring och nya infallsvinklar. Han är en sann utvecklare av musik, oavsett sammanhang, som rör sig bekvämt mellan bekant traditionell jazz och det totalt fria uttrycket. ”Fritt och bundet” är Fredriks egen beskrivning av den dynamik han söker och skapar i musiken.

”Junkan”, eller ”Yun Kan” – som han tidigare klurigt valt att namnge sina egna grupper, med åtföljande siffra för antal medlemmar, till exempel 5 eller 10, numera mer rättframt ”Fredrik Ljungkvist trio” – skapar musik som är nyskapande, öppen, positiv, intressant och faktiskt omvälvande. Trots utmanande stilbrott och sökande i allehanda musikaliska utkanter skapar hans musik positiva upplevelser hos stora skaror.

Fredrik Ljungkvist är välkänd utanför vårt lands gränser efter idogt turnerande med bland annat det svensk-norska bandet ”Atomic” och Trondheims jazzorkester. Ett kuriosum är att han vid två tillfällen förärats Down Beat’s ”Rising Star” på barytonsax! En pendang till Lars Gullins skalp från 1954.

Med sina mycket personliga kompositioner och utlevande solospel är Fredrik Ljungkvist en fullvärdig mottagare av 2020 års Gullinpris.

Gullinpristagare 2019

Ann-Sofi Söderqvist

Ann-Sofi Söderqvist har alltsedan 1970-talet varit ett välbekant ansikte i Stockholms jazzvärld. Med sin trumpet har hon hörts i vitt skilda musikaliska sammanhang som Bernt Rosengrens storband, Hot Salsa, Änglaspel, Marie Bergman, för att nämna några. Med sitt känsliga lyriska spel har hon tidigt visat sin personliga touch.

 På 1990-talet arbetade ”Soffi” med musik till barnteater på Stadsteatern, och kanske var det där komponerandet tog fart. Under hennes andra studieperiod på Kungliga Musikhögskolan kom fokus att ligga på komposition, och sedan dess har hennes konst i än högre grad sprungit ur hennes penna.

 Parallellt med att komponera och arrangera orkesterverk och körverk blev hon sedan initiativtagare till ett nytt storband, ”Composer’s Big Fun”, en plattform för nyskriven musik. Det blev en kreativ period med mycket utforskande av storbandets möjligheter. Det ledde i sin tur till ett nytt helt eget band: Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra. Här har Ann-Sofi Söderqvist blommat ut konstnärligt med ett personligt tonspråk och tydlig kompassriktning. Musiken är nämligen helt och hållet hennes egen och hon har konsekvent arbetat hårt för att den ska kunna framföras.

 Man får dock inga priser för att man kämpar med att hålla ihop ett storband och slåss mot väderkvarnar i ett kargt kulturlandskap, ofta i konkurrens med kommersiella krafter. Gullinpriset får man för att man har bidragit till att skapa den sköna musik vi alla så väl behöver.

Gullinpristagare 2018

Magnus Lindgren

Magnus Lindgren är sedan många år en ledande svensk jazzmusiker. Han kan höras i många konstellationer och på flera instrument, främst tenorsax, flöjt och klarinett.

Med rötterna i jazzen har han hämtat sin musikaliska näring ur olika myllor, alltifrån svensk folkmusik till musik från Latinamerika. Han har också gjort uppmärksammade insatser som arrangör och kompositör bland annat i samband med Nobelfestligheterna. Hans genreöverskridande musik har också uppmärksammats utanför Sveriges gränser och han medverkar i många internationella sammanhang.

Magnus Lindgren är en stor scenpersonlighet som lockar många åhörare även dem som tidigare inte uppmärksammat och uppskattat jazzmusik. Han är därigenom ett föredöme och en inspiratör för andra musiker.

Trots sin relativa ungdom – född 1974 – har han redan fått många priser och belöningar: Grammis, Gyllene skivan, medaljen Litteris et Artibus och är ledamot av Musikaliska akademin. Med andra ord: en värdig mottagare av 2018 års Lars Gullin-pris.

Priset – en statyett  av Stina Lindholm och ett stipendium på 20 000 kr, delas ut vid en konsert i Sanda kyrka 1 juli.

Gullinpristagare 2017

Roland Keijser

2017 års Lars Gullin-pris har tilldelats saxofonisten, klarinettisten, flöjtisten och kompositören Roland Keijser, född 1944, uppvuxen i Grängesberg och sedan många år bosatt i Uppsala.

Roland Keijser har obehindrat rört sig mellan olika genrer och stilar utan att förlora sitt personliga uttryck. Han har en lång och brokig musikerbana bakom sig i flera grupper och sammanhang sedan 1960-talet och spelat såväl progressiv rock som världsmusik, svensk folkmusik och jazz. Som få andra har han en enastående förmåga att kunna knyta ihop skilda musiktraditioner på ett naturligt och självklart sätt, och att hitta övergångarna mellan det som förenar musik från olika kulturer. Detta präglar också hans eget komponerande. Keijser är musikanten som lika gärna spelar amerikansk jazz, traditionell folkmusik från Marocko eller Dalarna, och gör det med den djupaste kunskap om musikens innersta väsen. Att verkligen kunna improvisera och virtuost traktera alla de instrument som han behärskar kräver gedigen musikalitet. På sitt huvudinstrument, tenorsaxofon, tillhör Keijser sedan flera decennier en av landets främsta jazzmusiker, väl förtrogen med musikformens olika uttryck.

Gullinpristagare 2016

Jonas Kullhammar

Motivering saknas.

Gullinpristagare 2015

Andreas Pettersson

Gitarrsolisten Andreas Pettersson, mottagare av 2015 års Gullin-pris, har uppmärksammats för sina nyskapande versioner av Lars Gullins musik. Den Gotlandsfödde gitarristen har många musikaliska likheter med Lars Gullin. Med sin bländande tekniska skicklighet exekverar han sina högst personliga tolkningar av Gullins kompositioner. I sina egna melodier, arrangemang och improvisationer uppvisar han ofta en originell harmonik och dynamisk kreativitet i sann Gullinsk anda. Han medverkar därmed till att föra arvet efter Lars Gullin vidare.

Gullinpristagare 2014

Lina Nyberg

Motivering saknas.

Gullinpristagare 2013

Elin Larsson

Årets Lars Gullin-pris tilldelas saxofonisten, kompositören, arrangören och bandledaren Elin Larsson (f. 1984), Stockholm.

Elin Larsson är sin egen. Väl medveten om traditioners betydelse, växer hennes musik fram ur ett förhållningssätt där gränser tillåts överskridas. Det resulterar i nya uttrycksmöjligheter och lockar därmed nya lyssnare till jazz av idag.

Likt Lars Gullin utmanas hon av att i sina arrangemang skapa balans mellan det skrivna och de fria ytor, som ger medspelarna eget utrymme. I sitt konstnärskap förenar Elin Larsson en smittande lekfullhet med ett allvarligt sökande.

Gullinpristagare 2012

Stefan Forssén

Redan som gymnasist på dåtida Högre Allmänna Läroverket i västerbottniska Skellefteå i början av 1960-talet framträdde Stefan Forssén som jazzpianist med lågmäld humor i egna kompositioner och ekvilibristiska tolkningar av standardmelodier. Efter universitetsliv i Uppsala kom han snart till Göteborg, en stad han sedan förblivit trogen. Idag komponerar han och arrangerar i sin studio vid Konstepidemin vid Linnégatan, när han inte är ute på turné med sin jazztrio eller Anglaspel, som han grundade redan 1976 och som sedan vuxit upp till en ytterst hörvärd septett!

Ett av Stefans kännetecken i hans musikaliska karriär är samverkan med människor från olika miljöer och traditioner. I detta galleri åter-finns såväl Göteborgs Kammarkör under dirigenten (och Gullinpris-tagare 2008) Gunnar Eriksson, Wolf Bierman som Lennart Hellsing, barnboksförfattaren och sommar-Fåröbon. Den främsta anknytningen till Gullins musik har Stefan Forssén ändå etablerat i samverkan med Gunnar Eriksson och hans kammarkör, som framträdde ett antal gånger med Lars Gullin och hans kompositioner. I ett lyriskt referat från en sådan musikalisk högtidsstund utbrister recensenten i Bohuslänningen: ”Forssén ser till helheten och optimerar resurserna i sina arrangemang. Intrikata stämmor spänner mot rena improvisationer. I ordlösa kluster (tonklungor utan krav på harmoni), likaväl som i täta fastlagda stämmor spelar kören ett fjärde instrument …”

Ur Gullinsällskapets prismotivering saxar vi:

”Han är en gränsöverskridande musikalisk världsmedborgare som, likt Lars Gullin, är medveten om sina nordiska rötter. Med stark integritet, personligt uttryck och en lekfull, sprudlande fantasi har han skapat musik för barnkammare, operahus, kyrkor, jazzklubbar och teatrar.”

I kriterierna för Gullinpriset finner man formuleringar som ”aktiv kompositör och arrangör”, och ”musiker som verkar i Lars Gullins anda”. Stefan Forssén är därmed högst kvalificerad som mottagare av Gullinpriset 2012, den 15:e i ordningen. Spännande och högst oförutsägbara konserter att vänta, såväl i Sanda kyrka den 1 juli, tillsammans med ”Gullinhusbandet” under Jan Allans kapellmästeri, som vid jazzklubben tillsammans med Visby Storband i september.

Peranders Sandström

Copyright Gullingruppen 2018

Museets öppettider (1 juni till 1 september): kl. 10:00–18:00

Övrig tid: Gunnel Wallin: 070-291 13 83  eller e-posta ge.wallin55@gmail.com